Παράδοση στο χώρο σας
Καλέστε μας:210 26 25 206 - 690 60 73 493

Η γύρη

  • Η γύρη

    Γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες για την εκτροφή του γόνου. Η γύρη είναι άριστο συμπλήρωμα διατροφής, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β1 Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, C, D, E, H, K, P, φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά. Συνίσταται σε περιπτώσεις κακού μεταβολισμού, δυσκοιλιότητας, εντερικών ανωμαλιών και σε προβλήματα στομάχου. Έχει άριστη επίδραση στο προστάτη και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Ακόμη, βοηθά στο συκώτι και στον διαβήτη, στην τριχόπτωση, στη μνήμη και στην αναιμία.

    Δοσολογία

    1 κ.γλ. την πρώτη εβδομάδα. Συνεχίζεται με 1 κ.σ. για έως και 6 μήνες. Σταματάτε ένα μήνα και εάν θέλετε, αρχίζετε πάλι.

  • Τι είναι η Γύρη

    Η γύρη είναι προϊον που συλλέγουν οι μέλισσες από τα λουλούδια. Πρόκειται για τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών (γυρεόκοκκοι) των Σπερματόφυτων. Στα φυτά που έχουν άνθη, οι γυρεόκοκκοι βρίσκονται στους ανθήρες των στημόνων και μεταφέρονται στη συνέχεια στον ύπερο, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση του άνθους.  

    Tο χρώμα των γυρεόκοκκων ποικίλλει, από το μαύρο της παπαρούνας (Papaver rhoeas L.) το ροζ–κόκκινο του πολύκομπου (Micromeria juliana (L.) Benth. ex Rchb.), το κίτρινο της λαψάνας (Sinapis), μέχρι το λευκό του βαμβακιού (Gossypium hirsutum L.). Η γεύση της γύρης είναι κατά το πλείστον πικρή αλλά υπάρχουν και φυτά, πόες συνήθως, που δίνουν γλυκιά γύρη. Γενικά όσο πιό κοκκινωπή (δεν είναι απόλυτο) είναι τόσο πιο γλυκιά γεύση έχει.

  • Επικονίαση

    Τα εντομόφιλα φυτά βασίζουν την γονιμοποίηση τους στα έντομα (μέλισσες, βομβίνους, πεταλούδες κ.α). Η γύρη κατά την επικονίαση που γίνεται από τις μέλισσες αναμειγνύεται με τις εκκρίσεις τους και με το νέκταρ. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών είναι υπεύθυνος για τις ωφέλιμες ιδιότητες της γύρης που προσφέρει στον άνθρωπο. Η γύρη αποτελεί βασική πηγή τροφής για τις μέλισσες λόγω του πλούτου θρεπτικών ουσιών που περιέχει.

    Οι κόκκοι της γύρης από τα λουλούδια, μαζεύονται σε μπαλάκι από τη μέλισσα που προσθέτει λίγο νέκταρ για καλύτερη συνοχή (και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς) και το τοποθετεί στο «καλαθάκι» της γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Οταν γεμίσει το «καλαθάκι» της η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα αποθηκευτεί στην κηρήθρα, εκτός κι αν της το «κλέψει» ο μελισσοκόμος που έχει τοποθετήσει στην είσοδο της κυψέλης ειδική γυρεοπαγίδα.

  • Η προσφορά της Γύρης στον άνθρωπο

    Η γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμα και παράλληλα πηγή αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και προβιοτικών. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1 Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, C, D, E, H, K, P, φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά.

    Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραϋνει τα νεύρα, καταπολεμά την αϋπνία ακόμα και την κατάθλιψη. Η ρουτίνη (γνωστή ως βιταμίνη Ρ) που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές, υπερπλασίες και κακοήθεις νεοπλασίες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο. Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει τα τριγλυκερίδια.

    Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της νευρικής ανορεξίας (τονώνει τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά). Χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες. Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών. Χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μόνη ή σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό. Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα. Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν οτι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου κι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία. Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις.

  • Αντενδείξεις της Γύρης

    Η αλλεργία στην κατανάλωση γύρης, που ευτυχώς αφορά μόνο ένα στα 2000 άτομα.

    Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη γύρης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.

  • Δοσολογία της Γύρης

    Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γύρη. Η κουταλιά αυτή που ζυγίζει περίπου 35 γραμμάρια καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεϊνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ενήλικα, ενώ αποδίδει μόλις 45 θερμίδες.

    Τρώμε γύρη καθημερινά, το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό και τουλάχιστον μισή ώρα πρίν από κάποιο γεύμα.

    Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να πολλαπλασιαστεί, το ίδιο και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (αρκετοί γιατροί στην Ελλάδα προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους).

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;
Θα χαρούμε να σας πούμε περισσότερα για τα προιόντα μας
© 2017 www.meliamalia.gr, all rights reserved - Web Design by NetPlanet