Παράδοση στο χώρο σας
Καλέστε μας:210 26 25 206 - 690 60 73 493

Το μέλι

 • Τι είναι το Μέλι

  Οι μέλισσες παίρνουν το νέκταρ από τα άνθη ή το μελίτωμα, το μαζεύουν στον πρόλοβό τους και το μεταφέρουν στην κυψέλη. Αφού το τοποθετήσουν στα κελιά, με τη ζέστη και με το φτερούγισμα των μελισσών, χάνει την επιπλέον υγρασία που περιέχει και μαζί με ένζυμα από το σώμα των μελισσών γίνεται μέλι. Στη συνέχεια, οι μέλισσες καλύπτουν το μέλι με κερι.

  Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελιού είναι το άρωμα, η γεύση και το χρώμα, χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν την προέλευσή του.

  Το μέλι διακρίνεται σε 2 μεγάλες κατηγορίες: το ανθόμελο που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ερείκης κ.ά.) και το μέλι από μελιτώματα που παράγεται από εκκρίματα εντόμων, τα οποία απομυζούν τα φυτά (πεύκο, έλατο, βαλανιδιά κ.ά.).

  Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει νερό, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες Β2, Β6, C, D, E κ.ά.

  Η κατανάλωση του μελιού βελτιώνει την κατάσταση σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την υπέρταση. Το μέλι μειώνει την αναιμία, προστατεύει από το έλκος στομάχου και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, καθώς μια κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα, διευκολύνει τον ύπνο.

 • Κρυστάλλωση
  Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες, το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα και η κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση, γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητές του.

  Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στα μόρια δεξτρόζης του μελιού, τα οποία μεταβάλλονται κυρίως στο κρύο. Ορισμένα μέλια κρυσταλλώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την εξαγωγή από τις κηρήθρες, ενώ άλλα παραμένουν σε υγρή μορφή για μήνες ή χρόνια. Ο χρόνος κρυστάλλωσης εξαρτάται από την προέλευση του μελιού και από την συντήρησή του.
 • Το ελληνικό μέλι
  Το ελληνικό μέλι θεωρείται ποιοτικά από τα καλύτερα μέλια. Οι μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας, με τη μεγάλη ηλιοφάνεια, ευνοούν την ανάπτυξη μιας ποικιλόμορφης χλωρίδας με πολλά διαφορετικά είδη φυτών, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του μελιού, τα οποία έχουν τεκμηριωθεί και επιστημονικά.
Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;
Θα χαρούμε να σας πούμε περισσότερα για τα προιόντα μας
© 2017 www.meliamalia.gr, all rights reserved - Σχεδιασμός Ιστοσελίδας by NetPlanet - Cookies preferences